GHETTO SLAGTER - meyer-taarnby

Gå til indhold

Hoved menu

GHETTO SLAGTER

RUBEL

Et brev dateret den 11 januar 1946, beskriver detaljerne i mord begået mod jøderne i byerne Stolin, Rubele og David-Horodok. Brevet blev modtaget fra en ung mand ved navn Michael Nosanchuk af sin bror Boris Nosanchuk fra Windsor, Ontario, Canada. Forfatteren af brevet var den eneste overlevende af hans familie og en af blot en håndfuld jøder, der overlevede fra de ovennævnte byer. Mirakuløst han reddede sig selv midt i massakrerne.
Brevet er givet her, præcis som det blev skrevet, uredigeret. Det behøver ingen kommentarer.

I dag er den lykkeligste dag i mit liv. Det er sådan, jeg følte ved læsningen af ​​et brev skrevet i min brors hånd.

Hvor mange dage og nætter har jeg tænkt på kun én ting. Vil du nogensinde kender den mørke skæbne, der ramte os? Flygter den ulyksalige ghetto fra tyskernes morderiske hænder til at vandre i mosejorde, skove og sumpe, helt alene på en måde værre end et dyr. Min eneste tanke var, hvordan kan man informere min bror og søster? Vil mindst én af vores familie kende min død og hvad jeg gik igennem?

Mere end én gang ønskede jeg at gøre en ende på mit liv, men tænker på dig styrket min vilje til at leve. Jeg blev ved med at håbe, måske jeg vil leve. Og så jeg udholdt alle med det største mod.

I 1941, omkring den 16. august (det var en søndag, så vidt jeg husker), der fandt den grusomme jødeforfølgelse sted i David-Horodok. Med den undskyldning, at arbejds-bataljoner blev dannet, var alle mænd, herunder børn i en alder af tolv, samlet, slået og drevet ud af byen. De blev skudt og mange blev begravet levende.

Jeg blev derefter i Rubel, uvidende om hvad som helst. Jeg var besat med et ønske om at fange fisk, så jeg gik ud på floden. Vores Tante Goldie søn, Jacob, blev hjemme og sad rundt om bordet, hvor han lavede seletøj. Med ham var samlet alle hans hasidim venner. Jeg inviterede ham til at komme med mig, men han begyndte at gøre sporten af ​​mig, og spøgte, at han ville komme med en vogn og afhente fiskene. Jeg alene tilbage.

Om fem om eftermiddagen, hørte jeg nedskydning af pistoler, den ene efter den anden. Mit hjerte følte, at noget er galt. Mit hjerte hamrede hårdere og hårdere. Jeg gemte mig dybt i buskene og ventede, indtil nogen nærmede fra landsbyen.

Den første bærer af den bitre nyhed var Marko (du husker ham). Så snart han fik øje på mig, begyndte han vinker til mig, at jeg skulle gå tilbage. Med tårer i øjnene, fortalte han mig, at enhver jødisk mand i landsbyen blev skudt og alle drenge 16 og ældre.

Min Gud! Jeg kunne ikke tro det! Et par timer siden, alle sad ved sit arbejde, nogle på smithing, syning, at lokke med. Pludselig er de alle døde! Jacob også. En kort tid siden, blev han spøgende, der arbejder. Og nu er han lå død. Hvorfor? Min Gud! Hvorfor?

Fifty-tre martyrer blev myrdet dengang. Jeg kunne ikke tro det. Der var ikke 53 mænd i landsbyen. Jeg gik i buskene og begyndte at tælle hver enkelt ved navn. Jeg nåede kun 47, men indså, at der var mellem dem, seks børn holder deres fars hænder. (Din kone) Hanna far og Gittel mand - din svoger, var blandt dem. Jacob skrev en kort note før de skød ham. Jeg har aldrig fået det.

De var samlet nær kirken. De - SS og de lokale samarbejdspartnere, læg dem i en lille bygning, som var en del af brandvæsenet. De bandt deres hænder bag dem og tog dem ud i rækker af tre, slået dem, førte dem til staldene og skød dem. Mellem dem var fædre holder deres børn i hånden. Tre kugler ramte Jakob, før han ramte jorden. Husk, kære broder, hvor stærk han var?

Efter hvad Marko fortalte mig, jeg gik til vores ven Audeus Zues i Horisha. Morderne så straks, at jeg ikke var blandt de slagtede og begyndte at lede efter mig, men vores ven Audeus gemte mig på den lille ø i floden Horin.

I Stolin, var det stadig roligt. Den blodtørstige SS undgås Stolin for tiden. Audeus 'søn Feodor gik til Stolin at fortælle vores forældre og vores bror Maishe, at jeg er i live. Jeg vidste ikke, hvis nogen stadig var i live i Stolin efter, hvad der skete i David-Horodok og Rubele. Feodor bragte mig et brev. Jeg genkendte vores broders håndskrift. Han anbefalede at jeg skulle komme til Stolin. Snart nyheden nåede mig, at de også skød alle de mænd i David-Horodok og jaget ud af kvinder og børn fra byen. Alt blev udført af SS kommandosoldater, der kom fra Luniniec og lokale samarbejdspartnere.

De fattige ulykkelige kvinder og små børn fra David-Horodok og Rubele blev drevet ud, og i deres tilstedeværelse, var alle deres ejendele stjålet. Jeg har ingen ord til at beskrive, hvad de gik igennem. Fra Chaiyeh, Jakobs søster, rev de off Jacob støvler, som hun ville have som et minde om hendes bror. Jeg hørte deres råb fra den lille ø, men jeg kunne ikke hjælpe dem. Medlemmerne af befolkningen kaldet Meschany været med til at jage dem ud af byen. De syge, der ikke kunne gå, blev skudt. De kvinder med små børn kunne ikke tage noget med dem, og alligevel forsøgte at klare sig med børnene på deres arme, til at bære et par ting, som den vilde pøbel, tørstige efter byttet, tog væk fra dem. Hvis nogen havde sko på, de fik dem til at tage dem ud.

Hvor vil du hen? Det eneste sted var byen Stolin som SS savnet.

I Stolin blev en Kehillah dannet. Dr. Berger, en tysk jødisk flygtning, var præsident. Med meget arbejde og penge (rejst som bestikkelse for nazisterne) de tillod fattige kvinder til at komme til Stolin. For 35 kilometer de gik, barfodet, sultne. Nogle venlige mennesker fik noget mad og vand, selv ly i en lade. Men der var mange, der benyttede denne ulykkelige, hjælpeløse øjeblik de fattige uskyldige kvinder. De spyttede på dem, slog og voldtog dem. Et par selv døde på vejen. Og alle betragtede dem heldige, at dette var slutningen af ​​deres lidelser. Og dette var sandt, da ikke en af ​​de fattige kvinder overlevede afviklingen af ​​Stolin ghetto - de skal bare lidt længere.

Jeg så alle de kvinder og børn, trætte, sultne, voldtaget, gå langsomt hen imod Stolin. Jeg kunne ikke vise mig, fordi jeg ville have været skudt på stedet. Efter et par dage, iført tøj af et land, mand, jeg lavede min måde at Stolin hvor alt var mere eller mindre under kontrol.

Vi forsøgte at imødekomme de fattige kvinder og børn. Vi har delt vores hjem, skoler, synagoger, alle offentligt sted. Alle staldene blev fyldt op. Det største problem var mad. Alle forsøgte at forberede sig så meget mad som de kunne for de forfærdelige dage før os. Der var ikke tid til at tænke over det nu. Vi har delt med dem alt, hvad vi havde.

Min søster, der har syv børn, ikke tænke på hvad der vil ske senere. Med hjælp fra andre kvinder, bagte hun brød og prøvede at fodre de sultne og udmattede enker og forældreløse børn. De fattige kvinder - de fleste af dem mente, at deres mænd og fædre virkelig virkede, og de håbede at se dem igen. Det lader til, at morderne tvunget en række mennesker, før de slagtes til at skrive breve til familier. Den Meschans fra David-Horodok bragte breve og sugede det sidste stykke tøj eller smykker fra de kvinder, til gengæld for breve.

Kvinderne troede dybt i deres hjerter, at det hele var en illusion. De ønskede at tro, at Gud ikke ville gøre sådan noget. Jeg vidste, at mænd aldrig ville komme tilbage. Men jeg ønskede ikke at ødelægge deres wive lille smule af håbløse håb. De blev myrdet af SS stationeret i Luniniec med hjælp fra lokale beboere i David-Horodok. Fra Luniniec de kom til Lachina, David-Horokok. Det var på en søndag. Med den undskyldning, at der er beskadiget veje og en bro, som skal fastsættes, havde alle mænd 16 og ældre til at blive samlet på et sted kaldet Grebli, nær broen over floden Horin.

Der var omkring 2.700 af dem. De marcherede dem 10 eller 12 kilometer fra byen, læg dem i rækker og maskine-skudt dem en række efter den anden. De fortalte de fattige ofre for at få afklædt til gennemsyn i tilfælde nogen havde et våben. Mange var kun såret. Bare det samme, de sætter dem i gravene, én række på toppen af ​​det andet. Jorden rystede og rystede. Folket var stadig i live i gravene, og prøvede at komme ud. Ingen kom ud i live. Den friske, varme blod flyder, og de døde kroppe at trykke på dem - forsvandt i smerte.

Vores ferie - det nye år og Yom Kippur - kom nærmere. På nytår, om aftenen havde vi tjenester på synagogen. Den anden dag af Rosh Hashana, ankom SS i Stolin. Jeg kan ikke beskrive den måde, de kørte gennem gaderne. Gennem vinduerne så vi deres morderiske ansigter. Pludselig bankede det på døren. Vores hus blev omringet og tre berusede, blodtørstige ansigter på de lokales styrtede i huset og slæbte vores bror væk. Hvordan de savnede mig, kun Gud ved! Det var sidste gang, jeg så vores bror Maishe. Tre dage senere opdagede vi, at han blev tortureret til døde. De stak ham gentagne gange med dolke, rev ham Led for Led og hældte salt og jod på sår.

Shpetrik, læreren, var med ham i det samme rum. De lod ham gå. En måned senere døde han.

Vores bror døde den anden dag i Rosh Hashana 1941. Omkring midnat hans hellige sjæl åndede sin sidste i fængsel for Stolin. Vores søster Gonia set fængslet gennem hendes vindue, på tværs af gaden, og hun lagde mærke til en vogn, der kommer ud af porten, og hun genkendte vores broders jakke. Hun kom til mig græde "Vi har mistet vores kære broder!"

Seks måneder senere, en politimand fortalte mig, hvor vores brors krop lå. Vi fandt hans krop i en overfladisk grav. Vi begravede ham i hans Tallis (bøn sjal) i nærheden af ​​Aunt Goldie grav. Lyova, hans søn, græd og sagde Kaddish bøn. Over for vores martyrer bror var begyndt at forfalde. Men jeg genkendte ham - hans smukke hænder var ikke helt rørt. Vi begravede ham listende af frygt for SS For mig, der startede efter vores brors død, disse forfærdelige dage.

Jeg forblev men en af ​​hele familien, omgivet af forældreløse børn og enker. Jeg kiggede på børnene, og mit hjerte ville gå ud for dem.

Tante Goldie vedvarende sig selv, men pludselig begyndte at ebbe. Under Hannuka hendes sjæl åndede sin sidste i vores hus. Alle de enker efter Rubele sørgede over hende. Vi hade en stille begravelse, fordi SS forbød begravelser. Men vi kunne ikke tænke længe over vores elskede afdøde dem. På mig faldt den tunge byrde af alle forældreløse børn og enker.

Der var en the minyan i vores hus. Vores kære far, kan hans sjæl hvile i fred, sagde Kaddish med Lyova for sjælen af ​​vores bror, martyrerne fra Rubel og tante Goldie. Far talte ikke for meget, han ville bide hans læber i stilhed. Ofte ville han skælde kvinder, når de græd, men han selv, ofte græd.

Man turde ikke vise sig på gaden efter syv om aftenen. Vi ville sidde tæt lukkede skodder. Vi var nødt til at bære den gule stjerner, selv børnene i krybbe. Det var forbudt for os at gå på fortovet. Lige som kvæg, måtte vi gå i midten af ​​gaden.

Vores søster Gonia og børnene plejede at komme til os gennem haven, og vi talte om jer mange gange. Du kan ikke forestille mig, hvordan jeg følte, når vores søsters børn var alle dyrisk voldtaget. Vores lille Chava, 14 år gammel - fattige børn. Deres øjne, når de kiggede på mig: Hvorfor? Hvorfor? Hvad har vi gjort?

Og jeg er hjælpeløs. Kan lige så godt være død.

Før Pesach (påske) 1942, blev Gonia drevet ud af sit hjem og umiddelbart derefter blev vi kørt ud for. Rygterne begyndte at sprede sig, at en ghetto blev etableret i Stolin. Det tog ikke lang tid. Med vores bare hænder vi sætter op pigtråd høje og spreder meget lidt, så ingen kunne gå ind eller ud. To porte blev overvåget dag og nat af politiet.

Vi har modtaget en ordre om at overføre til ghettoen. At beskrive billedet er umuligt. Du kan tage med dig kun, hvad du kunne bære. Vores far tog sin stok og langsomt gik væk fra det hjem, han arbejdede så hårdt på at få os alle op i. Vi forlod alt bag. Jeg var nødt til at bære Rachel, vores søsters barn. Hun var meget syg, og de sætter os i et lille rum. Chaiyeh, vores Onkel Jakobs lille dreng, mig og vores forældre. Der var næsten ikke plads nok til at stå.

I ghettoen, startede vi et andet liv. Man kunne ikke bringe noget i, kunne man ikke bære noget ud. Dødeligheden nåede 12 daglige. Mange gange så jeg, hvordan en mor smed en indpakket bundt - et barn-på vognen. Folk var hævede, deforme. Jeg ville se på vores forældres hævede ben og en gysen vil løbe gennem min krop.

Hver dag blev vi kørt til arbejde, primært for at grave grøfter omkring tre kilometer fra Stolin, i Dolin. De sagde, det var af sikkerhedsmæssige årsager. SS og Gebits Kommisar var stationeret på Radzivil Palads. Vi har gravet vores egen grav. Vores løn var daglige tæv. Den unge SS plejede at komme og se os og slog os med skod af deres pistoler, med piske og med vores egne spader. Mange gange blev jeg slået så hårdt, at min højre kæbe var revnet. Min højre hånd var smittet, og for livet Jeg kan ikke åbne den helt. Mit øre blev hævet fra slag af Butt. Vi kunne ikke klage. Til hvem?

De professionelle, som skræddere, arbejdede tømrere, skomagere, dag og nat, og deres løn var en daglig slå. Landsbyboerne benyttede sig af os. Hver enkelt af os brugt til at bære noget ekstra at handle med for et stykke brød. Så snart SS fandt ud af, de brugte til at tjekke vores lommer. Gud forbyde det, hvis et stykke brød blev fundet. Lidt efter lidt, vi var ødelagt moralsk, mentalt og hvad der holdt mig i live, ved jeg ikke.

Når nogen døde, gjorde vi ikke begræde. Vi sagde i hvert fald vil de ikke lide. Jeg kunne ikke holde til at bære den gule stjerner. De var at trykke på mig som tons vægt. Vi vidste alle, hvad der vil ske med os senere. En eller anden måde havde vi informanter, som for god løn, bragt til os de dårlige nyheder om, hvad der skete med jøderne i andre byer.

Ingen andre Spørgsmålet blev drøftet, men mad. Vi har en eller anden måde fundet måder at smugle mad ind i ghettoen. Og igen den mørke rygterne begyndte at cirkulere, at alle jøder i ghettoen, vil blive skudt. Og så, den forfærdelige dag kom.

Indtil den skæbnesvangre dag inden Rosh Hashana, boede 7.000 mennesker i ghettoen i Stolin. Vi har gravet vores egen grav i Dobrin skoven. Alt var planlagt forude. Alle omkom. Gravene var klar.

De var alle disrobed først, førte til gravene og skudt. Hundreder blev levende begravet. Børn - nogle var kun lettere såret og de landsbyboere, der var at se, ud af nåde, så børnene skal ikke lide, opdeler deres hoveder med spader.

Så længe jeg lever, vil jeg aldrig glemme den sidste nat i ghettoen. Jeg kan ikke glemme stemmerne i vores smukke unge piger: "Vi ønsker at leve Vi ønsker at leve!" Natten var mørk. Og politiet med lommelygter var cruising omkring pigtråd udenfor. fik de fattige i mere en panik. De blev ved med at skyde non-stop. Fra tid til anden, løb jeg ud og tilbage til vores forældre. Vi kyssede hinanden og pressede dine billeder til vores hjerte. Far sagde, at hans bønner, så på mig med smukke sørgmodige øjne.

Han så ud som om han bad mig, at jeg skal tilgive ham for at bringe mig ind i verden. Mor vaskede sig. Said bønner og var klar til at dø.

Jeg misundte vor hellige forældre. Jeg kunne ikke gå sådan her. Jeg kunne bare ikke vente, indtil de skal komme og hente mig. Mor kiggede på mig, og ligesom hun læste mine tanker, hun bad mig: "! Lad os overlade os Du skal forblive i live Der må være nogen i live til at fortælle hvad der skete med os." Jeg sagde, jeg kunne ikke lade dem alene, at vi vil dø sammen, men vores mor insisterede jeg skal gå.

Jeg forlod vores forældre med én tanke. For at lette de sidste øjeblikke af vores forældres liv, med den tanke, at jeg fortsat er i live. Og det er sådan jeg forlod vores kære forældre. Tusindvis af gange har jeg forbandet det øjeblik, jeg forlod dem. Hvor jeg ofte ønsket at ligge sammenflettet med dem som alle vores martyrer, omfavnede i døden.

Jeg gik ud med et knust hjerte. Alt, hvad jeg havde med mig, var det tøj, jeg var iført og fars lommeur, som han gav mig, da vi bød farvel for evigt. Hvor vil du hen? Overalt ser jeg skræmte folk, gråd, bede, på udkig efter et sted at skjule. Hvad skal jeg gøre? Intet sted at gå! Jeg mødte Vellia Molotchnik. Han begyndte at kysse mig og bad mig, at jeg skulle gå med ham. Han gravede et lille skjulested, nok til to. "Lad os prøve," fortalte han mig. Jeg havde intet at tabe.

For 18 dage efter massakren i ghettoen, lå jeg i kælderen - en levende grav. Jeg tænkte hele tiden planer om at flygte. Mit hjerte fortalte mig, at hvis jeg kunne slippe væk fra denne grav til lande uden for ghettoen, så jeg vil overleve. Jeg fortalte Vellia at jeg ikke kan fortsætte på denne måde mere. SS og landsbyboere vidste, at nogle mennesker stadig er skjult, men de tog deres tid. Ofte var de tæt på os - vi har hørt deres stemmer, men de havde travlt med plyndringer og de vidste, der var ikke plads til os. Selv hvis en Jøde gik ud fra ghettoen, der var en pris sæt. Den, der fanger en Jøde vil få et sæt tøj. Vi betalte for vores blod med vores egne varer. Folk jagede jøder og bragte dem i at få en shmate - en klud. Det var den største tragedie.

Vellia kone og 18-måneder gamle datter var skjult tæt på os. Vi hørte om natten, det barns stemme råbe "Mama! Mama!" Vellia sagde: "Min datter er i live! Kan du høre!" "Ja, jeg hører," og vi var glade og troede måske i det mindste en håndfuld af os vil overleve.

Men et par aftener senere, havde vi ikke høre Rivele stemme råbte "Mama" mere.

Politiet og SS var tæt og Rivele var sulten, og begyndte at græde. Moderen satte et tæppe over barnet og Rivele kvalt til døde. I midt om natten, vi kravlede ud af vores graven og gik for at se, hvordan mor og barn lavede. Kan du forestille dig kære bror, en mors ansigt? Smothering til døden sit eget barn? Hun holdt barnet i armene og ville ikke give slip. Min ven besvimede. Efter at han kom til sig selv, fortalte han mig "Michael, begrave min baby. Jeg kan ikke gøre det."

Mit hjerte var som sten.

Jeg kunne ikke tro, at jeg kunne gøre noget som dette. Men jeg var nødt til at gøre det. Jeg elskede barn. Efter dette, fortalte Vellia mig, at han ville blive hos sin kone. Jeg gik mig til den lille grav, kunne jeg ikke holde det ud. Og jeg besluttede ikke at spilde tid og vente på visse død. Jeg fandt Vellia bror og hans mor og søster stadig er i live. Jeg fortalte min ven Nissel - vi elskede hinanden - "Lad os prøve om natten og komme ud af denne kirkegård." Han fortalte mig "Jeg har intet ønske om at leve. Jeg vil ikke forlade min familie."

Vi kyssede hinanden, og jeg fortalte ham, at jeg går eller i det mindste forsøge at komme ud herfra.

Jeg ledte efter en flugt på 18. nat efter massakren. Mens vandre i mørke af ghettoen, jeg så intet, men brudt døre og vinduer, ødelæggelse og trøstesløshed herskede overalt.

Alle de huse, hvor der engang var fuld af liv, blev tomme skaller. Og jeg blev ved at forestille sig, at jeg vil snuble på kroppen af ​​et slagtet martyr. Mit hår stod på ende. Man troede, forblev hos mig - at leve! At leve!

I det øjeblik, stødte jeg ind i en levende person. Uden at tænke, henvendte jeg ham med det samme. Et øjeblik, tænkte jeg endnu en uheldig som mig var omvandrende og forsøger at flygte. Men hvor overrasket jeg var, da jeg så foran mig en høj mand med en stor sæk under armen. Vi var begge målløse. "Hvem er du?" spurgte han mig. Jeg fortalte ham mit navn var Michael, jeg er en Jøde, og jeg forsøger at komme ud af ghettoen.

Han kiggede på mig og sagde "Jeg er som du ser, en tyv. Jeg går rundt om natten og hente ting fra de tomme huse. Hvorfor skal tyskerne have det hele? Jeg håber, du har ikke noget imod. Jeg vil gå og hente nogle ting og jeg vil møde dig på dette sted. arbejder jeg med en politimand. Han lader mig hver nat. Han får sin andel. "

Han fortalte mig, at han kan få mig ud af ghettoen. Kan jeg stole på ham? Han spurgte, om jeg havde noget at betale ham med. Hvad kunne jeg overhovedet betale ham med efter at have levet så længe med ingenting. Så jeg følte i min lomme vor Faders ur. Jeg viste den til tyven, og han sagde, at det ville gøre. Han sagde, han ville komme tilbage til mig efter han var færdig med sine plyndringer.

Jeg kunne ikke tro det, men jeg havde ikke noget valg. Jeg sagde at jeg ville vente. Manden til venstre. Jeg vidste ikke, hvad de skal gøre. Jeg faldt på mine knæ og bad til Gud. Hvilken gud, jeg ved det ikke. Vor Gud var sikker på, ikke med os alle.

Jeg gemte mig i mørket, hvis han kom tilbage med politiet. Jeg hørte en fløjte, jeg ved ikke hvor lang tid det tog ham, men venter på ham i mørket, tænkte jeg det tog timer. Han fik mig ud af ghettoen. Fars ur reddede mit liv. Et ur til et menneskeligt liv!

Følelsen af a​​t indånde den friske luft uden for ghettoen er svært at beskrive. Tyven sagde farvel til mig og fortalte mig at være forsigtig, fordi folk er på jagt jøder.

Hvad der skete og hvordan jeg overlevede jeg bliver nødt til at fortælle dig, hvornår vi skal mødes. Kære bror, er mine øjne rive skrive alt dette. Jeg kan se alle vores elskede dem altid foran mine øjne. Dag og nat, tænker jeg jeg tænker om dem. Jeg kan se du læse brevet, og dit hjerte er brudt. Jeg hader at skrive denne grusomme brev, men jeg må, så du bør kende og alle de andre, der mistede deres kære.

Tja, som du ser, jeg overlevede, brudt op, ødelagt. Hvordan og hvad der vil ske i fremtiden, ved jeg ikke. Jeg vil forsøge at finde Amy måde at komme til dig. Jeg vil være i kontakt med dig hvor end jeg vil være. Jeg håber, at mit brev vil finde dig alt godt. Jeg er langt væk fra dig i dette øjeblik, men mit hjerte er hos dig. Ethel, vores søster, hendes adresse, jeg kan ikke huske, og jeg kunne ikke skrive til hende alligevel. Shmuel, vores Gonia søn, er i live. Han er et sted i en arbejdslejr i Sibirien. Jeg vil finde ud af mere om ham og vil være i kontakt med dig.

Med al min kærlighed. Hilsen og kys til Hanna og børnene.
din bror Michael.


Tilbage til indhold | Retur til hoved menu