INDLEDNING - meyer-taarnby

Gå til indhold

Hoved menu

INDLEDNING

TJERNOBYL

Chernobyl
Byens navn og historie i korte træk
Byen Chernobyl (Tjernobyl) er beliggende ved floden Pripjat i det nordlige Ukraine ca. 130 km fra hovedstaden Kiev og kun 20 km fra det berygtede atomkraftværk Chernobyl.
I det 19. århundrede var byen et vigtigt handels- og erhvervscenter samt et hovedkommunikations knudepunkt.
Tre hundrede år før Christoffer Columbus fik land i sigte i Amerika, længe før renæssancen og reformationen forvandlede Europa, fem hundrede år før Peter den Store udvidede det russiske rige, blev byen Chernobyl grundlagt.
Den er opkaldt efter det ukrainske ord for mugwort (Artemisia vulgaris), hvilket betyder „chornobyl“. Mugwort kan oversættes til Malurt. Ordet er en kombination af chornyi (sort) og byllia (græs blade eller stilke), hvilket ordret betyder negergræs eller negerstilke, også selvom ingen dele i mugwort eller wormwood er sorte. Planten er bleg grøn, og wormwood har et hvidlig prikket fnug oven på det nederste af dens blade. Sommetider er chornobyl oversat til wormwood.
Chernobyl blev første gang omtalt i et dokument i 1193 som en jagthytte tilhørende Knyaz Rostislavich. Nogen tid efter blev byen taget ind under storhertugdømmet Litauen, hvor det blev en såkaldt kronlandsby. Som forsvar mod de ødelæggende tatarer blev der i landsbyen bygget en borg.
I 1566 blev de ukrainske provinser indlemmet i det polske
kongedømme. Chernobyl blev ved den lejlighed for evigt overdraget til en anfører i det kongelige kavaleri, Filan Kmita, der herefter kaldte sig Kmita Czarnobylsk.
Siden 1880 har Chernobyl måttet tåle mange livstruende omskiftelser. I 1915 var den besat af tyskerne.
I den polsk-sovjetiske krig 1919-20 blev byen taget af den polske hær, og i 1921 blev den indføjet i det Ukrainske SSR.
Den polske befolkning blev deporteret i 1936. Det jødiske samfund blev udslettet af nazisterne under den tyske besættelse i årene 1941-44.
Tyve år senere blev byen valgt som det sted, hvor den første sovjetiske atomkraftstation skulle opføres.
I otte hundrede år levede Chernobyls befolkning af jorden, høstede rug og kartofler og avlede kvæg og svin. Jorden var sandet, og en stor del af området omkring byen var sump, der ikke egnede sig til landbrug. Alligevel levede landsbyen videre.
Napoleon og Hitler invaderede Rusland og led nederlag. Gennem hungersnød, pest og bidende kolde vintre holdt Chernobyls befolkning ud.
Nu ligger Chernobyl praktisk taget øde, blottet for menneskeliv, omgivet af en tavs, brun skov. Den er en af de 179 byer og bebyggelser, der blev evakueret i kølvandet på historiens værste atomkraftulykke. De mænd, kvinder og børn, der boede her, har fået at vide, at deres hjem vil være ubeboelige i årevis fremover.Den tredje engel blæste i sin basun, og en stor stjerne, der brændte som en fakkel, faldt ned fra himlen og faldt på en tredjedel af floderne og kildevældene.
Den stjernes navn er Malurt.
Og en tredjedel af vandet blev til malurt, så mange mennesker døde af vandet, fordi det blev bittert.

Johannes Åbenbaring 8, 10-11

Tilbage til indhold | Retur til hoved menu