NUTIDENS RUBEL - meyer-taarnby

Gå til indhold

Hoved menu

NUTIDENS RUBEL

RUBEL

Beliggenhed og opståen
Rubel er beliggende ca. 18 km (i luftlinie) NØ fra Stolin og ca. 16 km (i luftlinie) SV for David Gorodok
ved floden Goryn (Horyn).
Den del af Goryn, der løber gennem Rubel og deler byen i to, er en "aflægger", der har sit udspring syd for Stolin og kommer tilbage lidt før David Gorodok.
At finde en så lille landsbys alder er ikke en nem opgave, men da vi tidligere har konstateret, at Stolins oprindelse er omkring det 12. århundrede og David Gorodok er fra 1100-tallet, så formodede jeg, at Rubel var opstået omkring på samme tid.
Denne formodning holder dog ikke, idet jeg på en hjemmeside har fundet oplysninger om, at Rubel blev oprettet i 1486 (der har jo nok boet nogle der før byens oprettelse). På samme hjemmeside er der oplysninger om, at jøderne slog sig ned i Rubel i midten af det 16. århundrede.
Da jøderne slog sig ned i Rubel byggede de en synagoge, medens de russisk-ortodokse først byggede en kirke i 1795-96. I modsætning til den jødiske synagoge står kirken endnu.

Veje og transportmidler
De første gange vi besøgte Rubel, kørte vi via David Gorodok - en omvej på omkring 30 km. Der var to årsager til denne omvej. Den ene, som vel egentlig var den væsentligste, var, at vi ikke kendte andre veje (skiltning var der nemlig ikke meget af). Den anden årsag var, at hvis vi nu havde kendt den anden vej, så skulle vi passere floden Goryn et par gange, og det var ikke uden besvær.
Broerne var pontonbroer, hvor vandstanden i floden afgjorde, om det var muligt at passere.
I årene 1996-98 skete der store fremskridt, idet der blev anlagt en "ny" vej mellem Rubel og David Gorodok.
Selvom man på et stykke vej stadig skulle køre på "brosten", så var det meste af vejen anlagt som en grusvej.
I samme periode blev den gamle pontonbro over Goryn på vejen mellem Rubel og Beresnoja udskiftet til en bedre.
Desuden blev vejen mellem de to byer betydeligt udbedret med gruslag, så det næste var en fornøjelse at køre denne strækning.
Også i Rubel havde der i mange år været en pontonbro, der forbandt de to bydele. Pontonbroen blev i årene 1995-96 erstattet af to "rigtige" broer og anlagt et bedre sted - i hvert fald set med trafikale øjne.
Disse vejforbedringer havde helt klart nogle fordele, idet det gav en bedre infrastruktur og fik flere handlende til byen.
Man kan også med rette påstå, at det også gav nogle gener i forhold til, at hvor biler før var et sjældent syn, så er de der nu til overmål, men det er vel fremskridtets pris.
Det var derfor også en stolt borgmester (formand for landsbysovjetten), der i 1998 kunne fremvise disse fremskridt, men det var også en yderst skuffet og nedbrudt borgmester, der et år senere i bogstaveligste forstand måtte se sin indsats synke i grus.

Oversvømmelse ødelægger veje og huse
Marts måned 1999, floden Goryn er stadig dækket med is, da et pludseligt tøvejr i Ukraine, hvor floden har sit udspring, får vandmasserne til at gå helt amok.
Som nævnt er den del af Goryn, der ligger i Hviderusland, stadig frossen, men vandmasserne ville frem, hvilket betød, at vandmasserne løb over isen med det til følge, at dele af byen blev oversvømmet.

Ikke alene husene blev beskadiget, men også de istandsatte veje fik alvorlige skader, ja nogle af dem blev nærmest gjort ubrugelige.
Selvom staten i dette tilfælde gav en økonomisk erstatning, så var det langt fra nok, hvilket betød, at såvel distriktet som byen måtte "til lommerne".

 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu